Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lovak is köhögnek

2011.09.22

 Miért köhög a ló?

A lovak, az emberekhez hasonlóan, időnként köhögnek. Ha egy lónál krónikus köhögés jelentkezik, az bizony aggodalomra adhat okot. Ilyenkor szakember segítségével ki kell deríteni, mi állhat a probléma hátterében. 
 

Amikor a gyermeknél a krónikus köhögés tünetei jelentkeznek, a szülők orvoshoz fordulnak, nem szabad azzal kísérletezni, hogy házilag kezeljék a betegséget. Ugyanígy a lovasoknak sem szabad „diagnosztizálniuk" a ló köhögését. A legjobb, ha kihívjuk az állatorvost, mert az ő dolga, hogy értelmezze a tüneteket.

 

 

szep-lo
A lovak is köhögnek

 


Az „ istálló-köhögés"

A lovaknál gyakorta fellép az „istálló-köhögés" szindróma, amely a nem megfelelő tartási körülményekre utal. Általában olyan lovaknál jelentkezik, amelyeket túl sokat tartanak az istállóban, ahelyett, hogy mozgásigényét kielégítve rendszeresen szabadon engednék.

Az „istál-köhögés" legtöbb esetben száraz, és több percig is eltarthat. Hosszabb időre is elmúlhat, majd újra jelentkezik, a legtöbb esetben nem befolyásolja a tüdő működését. Kiváltó okai a következők lehetnek:

  • allergia
  • poros levegő és takarmány
  • túl gyors evés
  • túl gyors ivás
  • rovarcsípések

Ezt nem lehet azonnal kikezelni, a legjobb, ha kihívjuk az állatorvost. Vannak olyan készítmények, amelyeket kimondottan lovak számára fejlesztettek ki, és nemcsak köhögéscsillapító hatásuk van, de a váladékot is felszakítják.

 

gyerek-es-lo
Addig a hátadon maradok, amíg el nem múlik a köhögésed

 


Allergia okozta köhögés

Az allergia is köhögés formájában jelentkezik, függetlenül attól, hogy a  mennyit mozog. Akárcsak az emberek, a lovak is lehetnek érzékenyek bizonyos allergiát kiváltó anyagokra (allergénekre). Ennek tünetei: köhögés, az orr váladéktermelése és tüsszentés.

A légzéssel kapcsolatos lóallergiákat gyakran „zihálásként" emlegetik, és az állatorvosok kortikoszteroid kezelést írnak fel a súlyosabb tünetek enyhítésére. Ahhoz, hogy a ló minél kevesebbet köhögjön, azonosítani kell az allergiát kiváltó tényezőket.

Amikor a lótulajdonos észreveszi, hogy a ló köhög, sokat segíthet, ha kivezeti a lovat nyergelőből, és a szabad ég alatt hagyja több napig. Ha a friss és tiszta levegő hatására a tünetek megszűnnek, akkor a gazda tudhatja, hogy a köhögést kiváltó ok az istálló volt.

 

 

feher-lo
Vigyük ki a nyergelőből, ha köhög!

 


Mozgásgyakorlatok

A túl sok sport vagy testmozgás is köhögéshez vezethet. Ilyenkor a ló kizárólag az edzés ideje alatt köhög, nem pedig az istállóban, vagy a nyergelőben. Akárcsak az asztma az embereknél, a lovaknál is gyakran arra utal a köhögés, hogy lassítani kell a tempón, vagy esetenként teljesen abba kell hagyni az erőkifejtést.

Az olyan lovakat is meg lehet futtatni egy kicsit, amelyek „istálló-köhögésben" szenvednek. A lótulajdonosnak meg kell figyelnie, hogyan reagál a ló a testmozgásra, és állítsa le az edzést, ha a lónak köhögési rohama van.

 

Vírusos vagy bakteriális fertőzés

A köhögés legkellemetlenebb kiváltó oka a bakteriális vagy vírusos fertőzés, amely gyakran a tüdő károsodását vonja magával. Az ilyen fajta köhögést nehéz kikezelni, akár halálos kimenetelű is lehet, ha nem észlelik és kezelik ki időben. A fertőzés több formában is jelentkezhet, mint például a baktérium okozta tüdőgyulladás, a mellhártyagyulladás és felső légúti fertőzések formájában.

Az antibiotikumos készítmények gyakran hatékonyak a bakteriális fertőzésekkel szemben, de a vírusos fertőzéseken nem segítenek. Ha a lónak a köhögés mellett légzészavarai is vannak, akkor a lótulajdonos fertőzésre is gyanakodhat. A magas láz, a fáradékonyság, a magas vérnyomás szintén ennek tünetei közé sorolhatóak.

 

 

feher-fekvo-lo
Csak szusszanok egyet

 


Még az is előfordulhat, hogy az állatot el kell vinni az állatklinikára, hogy kikezeljék, megvizsgálják, megröntgenezzék. Az olyan súlyosabb betegségek esetében, mint például a bakteriális tüdőgyulladás, még az is előfordulhat, hogy a lónak több napot ott kell töltenie az állatklinikán.

köhögés a lovaknál nem feltétlenül súlyos égészségi állapot jelez, de jobb, ha minden eshetőségre felkészülve kihívjuk az állatorvost. Ha az orvos felállítja a diagnózist, a ló gazdája megfelelően tudja gondozni és kezelni az állatot.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

скачать fifa 15 rutor org

(garneutog, 2018.03.30 21:26)

На Вашем месте я бы так не делал.

---
Во чувак гонит. Маладца!!!!!! скачать последнее обновление составов для fifa 15, fifa 15 crack only v2 или [url=http://15fifa.ru/skachat-patchi-fifa-15/34-mod-fifa-15-fifa-15-10-rus-eng.html]пак стадионов для fifa 15 скачать[/url] скачать лицензию fifa 15

Recommendations: how to promote your mindenamialovak.eoldal.hu

(LatonyaHoole, 2018.03.26 09:54)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass almost any anti-bot captcha.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

XEvil will crash worldwide internet

(Mashagrade, 2017.12.12 22:10)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can break almost any antibot CAPTCHA's.
Captcha Recognition Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

BEST software for captcha breaking!

(Mashagrade, 2017.12.12 19:17)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can solve any antibot captcha.
Captcha Recognition Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Május / 2018 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 185338
Hónap: 4187
Nap: 171