Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Patkolóverseny

2011.02.27

Hajdúhadház - Ismét patkolókovácsok versenyeztek Hajdúhadházon: a megmérettetésnek Szabó Imre tanyája adott otthont, ahol 14 kovács mérte össze erejét.
 

 

A hajdúhadházi Nagy Ferenc mellett a versenyzők az ország különböző pontjairól érkeztek, mint például Debrecenből, Vácról, Kisbérről, Mosonmagyaróvárról, Gyegyószentmiklósról. A feladat: 95 perc alatt tökéletesen illeszkedő patkót készíteni a lovak patájára.
Antal Sándor, a rendezvény főszervezője kiemelte, hogy a verseny már nemzetközivé nőtte ki magát, hisz idén először Erdélyből is jött egy versenyző, illetve nevezett két szlovák kovács is, de ők sajnos egy rendkívüli esemény miatt nem tudtak eljönni.

Patkolóverseny Hajdúhadházon

 

Öt éve kezdődött

 

„Először, öt évvel ezelőtt rendeztem meg a saját udvaromon, de azt a helyszínt egy év alatt kinőtte a találkozó. Ez után Szabó Imre felajánlotta, hogy tud olyan helyet biztosítani, ami a megmérettetés igényeit kiszolgálja. Ez a tanya egy ideális hely, mert van fedett rész, így az eső ellen védve van a ló és versenyző egyaránt, és az áramvételi lehetőség is adott” – mondta el Antal Sándor.
A versenyen alapvetően a lovassportok támogatása mellett az is fontos, hogy a szakmai hagyományokat megőrizzék, felelevenítsék és továbbhagyományozzák a fiataloknak. Ebben a Hajdúsági Hagyományőrző Lovas Klub vállal feladatokat, összefogja a hadházi, téglási és bocskaikerti lovasokat. A verseny jó alkalmat biztosít a szakma bemutatására, a hagyományok őrzésére és a kötetlen találkozóra is.

 

Magyarországon csak egy-két versenyt rendeznek, és az ország keleti felében csak Hadházon van, ami a tavalyi évtől a patkolókovácsok találkozója is egyben, ebből a szempontból is egyedülálló. A Magyar Patkolókovácsok egyesülete is segített a rendezvény meghirdetésében, így sikerült mindenkit elérni, aki kovácsolással foglalkozik.
A februári hétvégén a patkolókovácsok közül a legjobb Jére István (Kisbér) lett, a dobogó második fokára Pródán Norbert (Debrecen) állhatott, a harmadik helyezettnek járó kupát pedig Liszkai Zsolt (Mosonmagyaróvár) vihette haza.
A versenyzők szaktudását versenyzői múltjuk is minősítik, hiszen az első két helyen végzett kovács a korábbi években már részt vett a patkoló kovácsok világbajnokságán a kanadai Calgary városában.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 208132
Hónap: 3046
Nap: 94