Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lószépségverseny

2011.02.10

 

Lószépségversenyt rendeznek elnöki utasításra mostantól évente Türkmenisztánban a nemes telivér, az Akhal teke tiszteletére, amelyet még a világhódító Nagy Sándor is nagy becsben tartott a fajta gyorsasága és állóképessége miatt.

Gurbanguly Berdimukhamedow hétfőn rendelte el, hogy minden év áprilisában rendezzék meg a megmérettetést, amely a "mennyei lovak" hírét hivatott öregbíteni a világban. Speciális díjjal tüntetik ki a legszebb lovas motívummal díszített szőnyeg készítőjét is, ahogy megjutalmazzák a nemes telivér számára előállított legpompásabb "ünnepi" lószerszámok előállítóját, de elismerésre számíthatnak a legkifejezőbb "lóportréval", vagy szoborral pályázó művészek is. Akhal teke lovakkal már jó néhány külföldi állam- és kormányfőt megajándékoztak, s a nemes telivér szerepel az ország címerében is. Türkmenisztán egyébként az egyetlen a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok közül, ahol szigorúan tilos a lóhús fogyasztása.

Saparmurat Niyazov, a néhai türkmén elnök 2004-ben 20 millió dolláros (3,96 milliárd forintos) költséggel a lovak számára légkondicionált "wellnessközpontot" hozott létre, ahol a négylábúak kényelmét úszómedence és egészségügyi részleg szolgálta. Az Akhal tekini vagy Ahal-teke Közép-Ázsia legnemesebb és leghíresebb lófajtája. A Kr.e. I. évszázadi kínai krónikák említik, hogy Közép-Ázsiában csodálatos "vért verejtékező mennyei lovakat" tenyésztenek. Ezek megszerzéséért egész hadjáratokat indítottak sikertelenül a kínaiak. A zord ázsiai körülmények között alakult ki kivételes teljesítőképessége: a hátasló akár 300 kilométert is képes megtenni 24 óra alatt.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 208132
Hónap: 3046
Nap: 90