Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lóápolás

2011.03.07

 

A lóápolás fogalmához hozzá tartozik a ló bőrének, szőrének, testnyílásainak ápolása, a pata gondozása, a fürdetés, a hosszúszőrök rendben tartása és a sok vitát kiváltó nyírás. A lóápolás nem csak esztétikai szempontból fontos, de a ló egészsége szempontjából is jelentőséggel bír. Egy elhanyagolt, ápolatlan lovon hamarabb jelennek meg bőrbetegségek, fertőzések, a nyereg- és a hevedertájék nem megfelelő tisztán tartása pedig fokozza a feltörések veszélyét. Másképp ápoljuk a lovat napi rendszerességgel, mint karámozás után, és amikor versenyre készítjük elő.

Pataápolás

 Biotin - A megoldás patabajra?
A lovak fele -  kétharmada találkozik valamilyen pataproblémával élete során. A lovasok, lótartók nagy része pedig elvileg tudja is a megoldást: biotint kell etetni vele! De mi is az a biotin? És valóban csodagyógyszer minden patabajra?

Pataápolás
A ló patáját is kezelni kell ugyanúgy, ahogy az ember a kezét is bekeni néha. Ilyenkor a pata víztartalmának megőrzése a cél, nem pedig az, hogy színe közelítsen az abszolút feketéhez.

Pataiskola 1. rész
Jó pata nélkül nincs jó ló sem - ha lovat vásárolunk, sokszor elsiklunk olyan patahibák felett, amelyeket már a legügyesebb kovács sem tud rendbe hozni, de ugyanígy sok esetben a tudatlanságunkkal akaratlanul is rengeteget ártunk a lovunknak, ha pl. nem megfelelő rendszerességgel szabályoztatjuk a patáit, vagy helytelen takarmányozással tesszük tönkre a korábban egészséges patákat.

Lévay Sámuel, a huszti kovácsmester
Manapság már ritkaságszámba megy, ha a régi mesterségek egy-egy művelőjével találkozhatunk. A huszti Lévay Sámuel kovácsmester 74 évesen még mindig aktívan végzi munkáját. Az idős férfi egy helyi kovácsdinasztia sarja: már apja, nagyapja és dédapja is ezt a mesterséget űzte.

Kérdések és válaszok - Patkolókovács

- Tudna nekem ajánlani egy jó patkolókovácsot?
- Szeretnénk ha segítene abban hogyan vegyük rá a lovunkat hogy a hatsó két lábát feladja. ...

Tovább
a Lócipész válaszaihoz >>>

Ormándi Zsolt, a Lócipész

Patkolókovácsok
Patkolókovácsok listája elérhetőségekkel

Pedikűr somogyi lovaknak
Reneszánszát éli a ló-patkolás. Bár egyre kevesebb az igás lovak száma, teret hódítanak a lovardák, verseny- és hobbilovak, a megjelenő lovasturizmus.

Lómosás

Praktikák: Lómosás
A nyár a legtöbb lovas kedvenc évszaka. Különösen azért, mert ilyenkor megszabadulhatnak a lópucolás fáradalmaitól, egy gyors fürdetéssel helyettesítve azt. Fele annyi idő alatt kétszer olyan tiszta lesz a ló, és a szürke lovak tulajdonosai is végre társuk eredeti színében gyönyörködhetnek.
De mi a teendő, ha lovunk nem tűri a fürdetést, és addig képes tolatni, amíg víz éri a testét? Erre a kérdésre először a Suttogó,
Monty Roberts, majd a többszörös olimpiai bajnok Nicole Uphoff válaszol nekünk >>>

A sörény ápolása

Sörénydivat
Képzeljünk csak el egy lovasbemutatót ellenfényben - egy büszke andalúz mént felemelt fejjel és méltóságteljes kisugárzással. A nézők sorain zúgás fut végig, amikor a szürke ló piruettezni kezd, miközben sörénye a mozgás ütemére lobog a levegőben. A leszálló nap felerősíti a ló farkának és sörényének fényét, és a pár álomszerűen mozog a téren. A lovas, ugyanolyan büszke tartással, mint a lova, élvezi a közönség csodáló pillantásait.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 208132
Hónap: 3046
Nap: 94