Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


lipicai ménes

2011.03.18

A bűnügyi rendőrség is nyomoz a szlovéniai lipicai ménesben felbukkant titokzatos betegség ügyében – a ménes igazgatója szerint az állatokat megmérgezték.

 

Teljes méretű kép megtekintése

 

Az elmúlt héten Stozicében tartott előadást követően elpusztult egy lipicai csődör, három további állatot pedig el kellett altatni, miután kólika tünetei jelentkeztek rajtuk. Kilenc lovat jelenleg is intenzív kezelésben részesítenek. Tomi Rumpfnak, a ménes igazgatójának feltételezése szerint a lipicai lovakat megmérgezték.

A Szlovénia nyugati részén lévő Lipicában tartott ménes évek óta küzd gondokkal: az állatok tartása veszteséges, és ismételten szárnyra kapnak a lovak ellátását illető szabálytalanságokról szóló hírek is. A stozicei fellépéssel, amelyre több ezer belépőjegyet adtak el, a lipicai ménesnek a szlovén nyilvánosság előtt meglehetősen megromlott hírét próbálták a szervezők helyreállítani.

Rumpf a héten tartott sajtótájékoztatón elmondta, hasonló halálesetek a világ más méneseiben is előfordulnak, de nem ilyen rövid időn belül. A megbetegedések ugyanakkor épp a nagy fellépéseket követően jelentkeztek. Jelenleg összesen tizenkét ló beteg, mindannyian mérgezési tüneteket produkálnak. Az igazgató elmondása szerint az ügybe bevonták a bűnügyi rendőrséget, és megkezdődött a munkatársak kihallgatása is.

A méntelep vezetősége tagadja azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a lovak penészes takarmányt kaptak volna. Vida Cadonic, a szlovén állat-egészségügyi igazgatóság vezetője ugyanakkor a takarmány ellenőrzését is elrendelte, ezzel kapcsolatban pedig már külföldi szakértőkkel is felvették a kapcsolatot. „Ha mi magunk nem találjuk meg a betegségek okozóját, a lovak takarmány- és szövetmintáit külföldre küldjük, mivel mindenképpen tisztázni akarjuk az esetek hátterében húzódó okokat” – hangsúlyozta Cadonic.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 213080
Hónap: 4340
Nap: 151