Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mikor versenyez a ló és mikor a lovas?

2011.02.06

Ha kíváncsi vagy, mit jelent az ügetés, galopp, síkverseny, díjugratás, díjlovaglás, military és egyéb lovas sportok, olvass tovább.

Ha lóversenysportról vagy lovas sportról van szó, nem könnyű megmondani, hogy mikor versenyzik a ló és mikor annak lovasa. Tisztázzuk: a lóversenysportban a lovak versenyeznek egymással, míg a lovas sportban a nyeregben ülők szállnak harcba a kupáért.

Mikor versenyez a ló és mikor a lovas?

A lóversenyek

A lovak együtt futnak. Időre vagy gyorsaságra megy a verseny. A lóversenyzésen belül két kategóriát különböztethetünk meg, az egyik a galopp, amit angol telivérek futnak.

 A másik pedig az ügető, amit ügető fajtájú lovak futnak, ügetés jármódban, és a meghatározott távot többnyire kétkerekű kocsiba fogva teljesítik. Bár Franciaországban nyereg alatt is rendeznek ügető futamokat.

Az angol telivérek versenyeit újabb három csoportba oszthatjuk:

Síkverseny, ahol különböző távokat sík pályán futnak a lovak
Gátverseny, ahol egy nagyjából ellipszis alakú körpályán kisebb akadályokat is le kell küzdeniük a lovaknak
Akadályverseny: amikor a pálya meghatározott vonalvezetésű és komolyabb méretű, természetes jellegű akadályok (sövény, vizesárok, szárazárok, stb.) nehezítik.
Mindhárom versenyen vágta jármódban közlekednek a lovak.

A galopp-versenyeken csak a helyezéseket tartják nyilván, míg az ügetőknél az időeredményt is. Annyiban megegyezik a galopp és az ügető, hogy mindkét kategóriában különböző korosztályú lovaknak különböző távú versenyeket írnak ki. De amiért az emberek általában jobban szeretik a lovit, az a "piszkos anyagiaknak" köszönhető. Ugyanis ha jó lóra teszünk, jelentős vagyonnal térhetünk haza.

Mikor versenyez a ló és mikor a lovas?

Lovas sportok

Itt a lovasok, illetve a hajtók versenyeznek egymással, tehát az értékelésben kvázi másodlagos a ló. Bár kétségtelen, hogy kettőn áll a vásár: a jó eredmény csak jó lóval érhető el. A lovas sport abban különbözik még a lóversenytől, hogy a lovak nem együtt, hanem külön futnak (külön teljesítik az adott feladatokat) és nem csak a gyorsaság, hanem az ügyesség is számít. Rontások esetén hibapontokat számítanak fel a versenyzőnek. A különböző versenyágakban meghatározott szabályok és pontozásos rendszer alapján folyik a küzdelem. Nézzük, milyen lovas sportok közül válogathatunk!

Díjugratás:
 Az egyik legkedveltebb szakág itthon és külföldön egyaránt. Itt a lovasoknak ugyanzon a pályán, meghatározott számú (általában 8-13) leverhető, mesterséges akadályt kell meghatározott sorrendben leküzdeniük. Kihagyni egy akadályt sem szabad, hacsak nem speciális versenyszámról van szó. Ezeken a pályákon többnyire rudak, palánkok és vizes árkok (vagy ezek kombinációi) képezik az akadályt. Ezen belül is létezik szóló és összetett akadály.

A szólónál egyértelműen egy akadály van. Az összetett akadálynál két ugrás között háromnál kevesebb vágtaugrásnyi távolság van. A pálya pedig lehet füves, homokos vagy egyéb mesterséges talaj. Versenyeket egyaránt rendeznek szabad téren, de fedett lovardákban is.

Díjlovaglás:
A díjlovagás a lovak "tudásának" a sportja. Itt az idomítottság számít. A versenyt egy téglalap alakú pályán rendezik, aminek a szélein betűk vannak kihelyezve. A betűknél a lovasoknak az előzetes kiírások szerint feladatokat kell végrehajtaniuk, majd azokat bírók pontozzák.

Military:
Ez egy összetett verseny, három részből áll. Az első része a díjugratás. A második a tereplovaglás; ekkor a lovasnak az adott terepen, meghatározott sorrendben és bizonyos időn belül különböző, természetes akadályokat kell teljesítenie. Ez azért érdekes, mert a lovas dönthet, hogy a rövidebb idő alatt futható, de nehezebb pályát, vagy a hosszabb, de könnyebb feladatsort választja. A harmadik részfeladat a díjugratás. Ekkor a lovak terepnap utáni erőnlétét és engedelmességét mérik fel. A végső eredményt a részfeladatok hibapontjaiból számítják.

Fogatversenyek:
A fogatversenyből létezik kettes és négyes. Ez tulajdonképpen olyan, mint a military. Az első részfeladat a díjhajtás, a második a tereplovaglás. A harmadik pedig az akadályhajtás, ahol adott vonalvezetésű pályán felállított szűk kapukon kell bizonyos időn belül áthajtani úgy, hogy a bóják tetején elhelyezett labdák ne essenek le.

Lovastorna:
Itt a versenyző produkálja magát. A kupáért ringbe szállók ekkor egy futószáron vágtázó vagy lépő lovon tornagyakorlatokat mutatnak be. Ebben a szakágban is vannak egyéni és csoportos gyakorlatok.

Távlovaglás, távhajtás:
Hosszú távú verseny, ami időre megy (orvos felügyelete mellett). Léteznek 20, 40, 80, 120 km hosszú versenyek.

Lovas póló:
Hazánkban még gyerekcipőben jár ez a sport, de szerte a világon népszerű játék. A lovasok két csapatban, hosszú ütővel, lóhátról ütik a labdát.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 213085
Hónap: 4342
Nap: 155