Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


lovasterápia

2011.02.21

A lovasterápia hazánkban az 1970-es években vált ismertté. Azóta több ágát is alkalmazzák az egészségügyben: ezek közül az egyik legismertebb a hippoterápia. Ez a fajta gyógymód a neurofiziológiai gyógytorna egy speciális formája, amely a lépésben vezetett ló hátának háromdimenziós, ritmusos lengéseit hasznosítja.

A ló hátsó lábaiból kiindulva az állat gerincén át mozgásimpulzusok érik az ember medencecsontját – ezek a ritmusos lengések olyan egyensúly és tartásreakciókat váltanak ki a betegből, mintha egészségesen járna. Erre akkor derült fény, amikor tudósok különféle speciális eszközökkel vizsgálták a lovak járását. A kutatás eredményeként a szakértők feltárták, hogy az állatok mozgása séta közben olyan szinuszhullámokat ír le, amelyek az emberek járásakor is keletkeznek. Vagyis, a beteg medencéje a lovon ülve passzívan igaz, de ugyanúgy mozog, mintha a páciens magától sétálna. Így a központi idegrendszer is azokat az ingereket kapja meg, amelyek járáskor alakulnának ki.

Terápia lovaglással
Az eddigi kutatások alapján nincs még egy olyan terápiás eljárás, amellyel ennyire összetett és pontos mozgásimpulzusokat lehetne átvinni az érintett testére. A terápia nagyon intenzív: egy szakszerűen, lovasterapeuta által levezényelt húsz perces kezelés alatt a beteget közel kétezer impulzus éri. Éppen emiatt a gyógymód nem veszélytelen. Az agy túlingerlése ugyanúgy problémát okozhat, mintha a páciens nem kapná meg a fejlődéséhez szükséges mozgásimpulzusokat. A kezelést csak szakképzett, diplomás gyógytornász-hippoterapeuta végezheti, a külön erre a célra kiképzett, „terápiás” lóval. Emellett a kezelést csak a páciens szakorvosának diagnózisa és javaslata alapján lehet elkezdeni.

A szakemberek a hippoterápiát elsősorban központi idegrendszeri eredetű bénulások és izomtónus eltérések, mozgás-, koordinációs- és egyensúlyzavarok esetén, valamint mozgásszervi és izom-betegségek gyógyítására javasolják.

A hippoterápia segítségével többek közt normalizálható az izomtónus, jelentősen korrigálható a testtartás. Fejleszthető a térérzékelés, az egyensúly és a koordináció. Továbbá az izületek apró, ismétlődő manipulációja által növelhető azok mozgékonysága is. A járásnak megfelelő törzstréninggel automatizálhatók a helyes mozgásminták. A lovagló testtartás pedig segít abban, hogy az alsó végtagok görcsös merevsége lazuljon.
A ló testhőmérséklete az emberénél kicsivel nagyobb, 38-39 Celsius fok. Az állat testének melege amellett, hogy lazítja az izmokat, fokozza a perifériális vérkeringést, és nyugtató hatással van a lovas lelkiállapotára is.
Ha ez még nem lenne éppen elég, akkor a hippoterápiának azon jótékony hatását is meg kell említeni, amelyet maga a természet és az állat közelsége, a velük való érintkezés okoz a páciens számára.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 208132
Hónap: 3046
Nap: 93