Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ló az ember társa

2011.04.01

Hódmezővásárhely külterületén, a Berei Lovastanyán a lovak szerelmeseinek és a tehetséges fiataloknak nem csak egy ugrópálya és egy nemzetközi méretű díjlovagló négyszög áll a rendelkezésükre, hanem egy fedett lovarda is. Ottjártunkkor, március 30-án, szerdán délután Berei Bélával jártuk körbe a területet, a tulajdonost a kezdetekről, valamint a lovasoktatásról is kérdeztük.
Minden öt évvel ezelőtt egy derék- és lábfájással kezdődött. Berei Béla azért, hogy elkerülje a további fájdalmakat és az esetleges következményeket, vásárolt magának egy lovat, és fél év múlva minden panasza elmúlt, jelenleg is normális, teljes életet él, melyet a lovaglásnak köszönhet – mint mondta. Ezt követően elhatározta, hogy létrehoz egy lovastanyát, ahol istállót is kialakított, melyet szépen apránként lovak töltöttek meg. A tulajdonos elárulta, ahogyan az unokák nőttek, úgy határozott, hogy ki kellene próbálni a versenypályát. Mivel régen sportfotósként tevékenykedett, és rálátással bírt a sportolókra, úgy véli, hogy a ló ugyanolyan sportoló, mint az ember. Őt is edzésben kell tartani, őt is hozzá kell szoktatni a dinamikához és az állóképességhez is. Hozzátette: azt is megtanulta, hogy ha a fiatalokkal kezd el valaki foglalkozni, akkor nagyon jó edzőkre van szükség. A lovaglásnál a ló nem sporteszköz, hanem társ – jelentette ki Berei Béla, aki arról is beszélt, hogy a ló mindent szívesen megcsinál, ha neki nem fáj. Fontos, hogy a lovaglási módszert, a szárkezelést, az ülést és az ülésbiztonságot megfelelően alakítsák ki, össze kell hangolódni az állattal.

A lovasoktatást illetően a tulajdonos elmondta, tapasztalatai szerint, a 6-7 éves gyermekek még nem követik a szükséges utasításokat, és a fizikai erejük hiányában a feladatokat sem végzik biztonságosan. Ettől függetlenül még „lovacskázhatnak” futószáron. A lovastanyán Fodor Gábor – volt nemzetközi szintű versenyző - minden héten szerdán, míg szombaton vagy vasárnap a szentesi Babinszky Zsuzsa-díjlovas versenyző és edző tanítja a fiatalokat. A tanyára kilátogathatnak a hobbylovasok is, akik hétvégente akár a Tiszáig is kilovagolhatnak.

A területen tavaly augusztusban épült fel a fedett lovarda, mely 21,5 méter széles és 54 méter hosszú, a talaja fűrészporral kevert homok, mely télen sem fagyott meg, és sózni sem kellett. Található még egy ugrópálya és egy nemzetközi méretű díjlovagló négyszög is, ahol az idomítást és a tanítást is el lehet végezni, és természetesen az istálló sem hiányozhat, ahol a 14 lovat tartják.

Ottjártunkkor a tulajdonos két unokája, és Orovecz László, főállású lovas lovagolt. A 13 éves Markó Rebeka megnyerte tavaly az országos bajnoksággal egyidőben megrendezett edzőlovas háromfordulós versenyt, és ezzel kiérdemelte, hogy a Magyar Lovas Szövetség neki adományozta a Vándorserleget, melyet 1 évig birtokolhat. A 11 éves Markó Sándor pedig 2010 szeptemberében kezdte el intenzíven a lovas edzéseket.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hódmezővásárhely csillag utca 24

(juhos fanni, 2012.06.26 15:46)

Remélem már tudják azt hogy, Tatám meghalt Februál 4-én,és Februál 17-én temeték el.Szivrohamba halt meg ugy hogy kint söpörte a havat szomszéd elöt és öszeeset .Remélem hogy jól vanak és üdvözlöm önöket . Ahol lóvagolok egy herélt pej lóvon nem póni hanem nagy ló ,ugy hivják hogy Szalvador. De téleg üdvözlöm önöket fájdalmas szivel is ,és üdvözlöm Lacit.

Hódmezővásárhely Zrinyi utca 89 per a

(Juhos Fanni, 2011.07.12 15:22)

Én nagyon megkedveltem eszt a lovardát.Olyan lene mint a
családom lene.Bercivel nagyon kijövünk,amikor bal kézen
ügetek akor mindig kifele visz.Laci az olyan barácságos fiju.
Örülök hogy ide kerülhetem mer a Dél alföldi lovasudvarban
alig foglalkoztak vejem. Köszönöm szépen hogy befogatnak.

 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 213075
Hónap: 4335
Nap: 148