Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


csődör

2011.02.01

 

A csődör irányítása

Legtöbb ember tudatában van annak, hogy a csődörökkel nehezebb bánni, mint a kancákkal vagy herélt lovakkal. Ezért figyelembe kell venni a csődörök bánásmódjával kapcsolatos szabályokat és akkor senkinek nem esik bántódása.

 

 

A csődörök nincsenek kiherélve, ami azt jelenti, hogy olyan hormonnal rendelkeznek, mely megnöveli az energiaszintjüket, az agresszivitásukat és a nemzési vágyukat. A csődör irányítása nehéz feladatnak bizonyulhat még a lovakkal foglalkozó tapasztalt személyek számára is, a csődörökkel történő balesetek komoly sérüléseket okozhatnak. Ha már a legelejétől tudatában vagy a ló nemének, több esély van az egymással való zökkenőmentes időtöltésre. Nagyon fontos könnyed lépésekben járni, ha netán ivarérett kancák vannak a csődör közelében.

 

pej-csodor


 • zerek

  Hogyan bánjunk a csődörrel?

  Az első dolog, melyet a lovaglóknak meg kell tanulniuk az, hogyan kezeljék a lovat. Ez számos kapcsolatot foglal magába a lovagló és a ló között, beleértve a következőket:

 • A ló sétáltatása
 • A ló kicsapása a legelőre vagy a nyergelőhelyre
 • A ló etetése az istállóban vagy a legelőn
 • A ló tisztántartása és ápolása
 • A ló jutalomfalatokkal való ellátása

Az egyik alapszabály a ló irányítását illetően a határok tiszteletben tartása. A lovasnak mindig be kell tartania a kellő távolságot, hogy ezáltal megakadályozza az esetleges baleseteket. Ami a legeltetőre vagy nyergelőhelyre való kivezetését illeti, a lovas a fejét a kapu felé irányítsa, oldja el a hámot és távolodjon el. Sosem szabad háttal állni a lónak, természetesen nem azért, mert a ló agresszív vagy rosszindulatú lenne, hanem mert a hirtelen mozdulataival véletlenségből baleseteket okozhat a lovasnak.

 

csillagos-homloku-csodor

Biztonság a nyeregben

A csődörön ugyanúgy lehet lovagolni, mint más lovakon, csak valamivel nehezebb kezelni. Csak a tapasztalt lovaglóknak ajánlott csődörön lovagolniuk, természetesen tisztában kell lenniük a szabályokat illetően. Ha netalán a mén ló sétáltatásakor az arénában vagy legelőhelyen kancák is vannak, a lovagló figyelmesebb és elővigyázatosabb kell, hogy legyen. A mén ló hirtelen eldönti, hogy megakarja hágni az egyik kancát, és ilyenkor bizony nagyon nehéz megakadályozni ezt. Tehát a legjobb ha próbáljuk elkerülni az ivarérett kancákkal való esetleges találkozást, a párzási időszakot, mely a nyári hónapokban van.

 

engedelmes-csodor


Biztonság az istállóban

Sok lótenyésztő farmnak és istállónak vannak olyan szabályai, melyek az istállóban való biztonság megőrzéséről szólnak. A csődörök számára ideális a korlát nélküli és magas fallal rendelkező istálló. Fontos tudni, hogy a csődörök nemcsak az ivarérett vagy nem ivarérett kancák számára jelenthetnek veszélyt, hanem a herélt lovakra és más mén lovakra nézve is. A csődörök eléggé agresszívek is tudnak lenni és megvédik a területüket az esetleges fenyegető veszélyektől. Ami a legelőket és nyergelőhelyeket illeti ugyanazokról a biztonsági szabályokról beszélhetünk. Szükségesek a magas kerítések és biztonságos kapuk, hogy megakadályozzák a határozott csődör esetleges harcba szállását más lóval vagy a kanca meghágását.

 

kislany-a-csodor-hatan


A csődör és a gyerekek

Sok gyereknek sikerült csődört meglovagolnia, beidomítania és akár versenyeztetnie, habár elég kockázatos. A gyerekeknek sokkal nehezebb irányítaniuk egy nagyobb, erősebb állatot, így nem is igazán ajánlott a számukra.

Néhány szabály a biztonság megőrzése érdekében:

 • Mindig zárd be a kapukat ha beméssz vagy kijössz a helyiségből!
 • A párzási időszak alatt tartsd távol a csődört a többi lótól!
 • Mindig figyelj az agresszivítás jeleire!
 • A makrancos csődör esetében használhatsz nyugtató növényi kivonatú gyógyszereket!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 208132
Hónap: 3046
Nap: 94