Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Connamara

2011.03.10

 

 

Connemara póni
Connemara stallion.jpg
Rockfield Scarface
Származási hely Írország Írország
Vérmérséklet Melegvérű
Szín Szürke, fakó a legjellemzőbb
Testfelépítés Mély, tömör, kiegyensúlyozott test
Jellemzők Nagyon hosszú életű
Marmagasság 135-150 cm között
Fejforma Formás, néha kosfej
Eredete XV.-XVI. század
Élettere Óceáni éghajlat
Hasznosítása Hátasló, ugróló,
Jegyzet
Magyarország Magyarországon is tenyésztik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Connemara póni Nyugat-Írországból a Connemara vidékéről származik, a szigetország egyedüli pónija. Mocsár és hegyvidéken egyaránt otthonos.

Buckconn.JPG


 

Tartalomjegyzék

[
elrejtés]

Története 

A connemara póni hazája Írország Atlanti-óceán felőli partja. Kelta-póni eredetű, de a fajta fejlődésére az északi fajták és az arab ló, valamint az andalúziai ló befolyása is hatott. A XX. században az angol telivér is szerepet játszott ebben a folyamatban. Már a XIV. század óta ismert. 1923. december 15-én megalakult a "Connemara Pony Breeder's Society" (Connemara Póni Tenyésztők Szövetsége), ettől kezdve számítjuk tenyésztett fajtának. 1926-ban adták ki az első hivatalos méneskönyvet. A tenyésztés folyamán kialakult egy szívós, erős, ám arányos testfelépítésű ló, amely egyre nagyobb közkedveltségnek örvend. Népszerűsége miatt nemcsak Nagy-Britanniában, hanem az USA-ban, Svédországban, Dániában, Hollandiában, Franciaországban és Németországban is elterjedt.

Jellemzői 

 
Táncoló Connemara

Az egyik legnagyobb testű tenyésztett póniló. Feje csinos, szögletes pofával, széles homlokkal, nagy barátságos szemekkel. Rövid lábai vannak, melyeken stabilan áll, kis térdmozgással, meglepően hosszú lépésekkel mozog. Szárcsontjuk rövid, sűrű, lapos és sima, a szár 18-20 cm a lábtőízület alatt. Mély, tömör, kiegyensúlyozott testtel rendelkeznek, mély és szilárd mellkasuk, jó dőlt lapockájuk van. Marmagasságuk 135-150 cm között van. Teljes magasságát öt éves korukra érik el. Kemény, izmos testük van, nem igényelnek bonyolult étrendet, hogy egészségesek és fittek maradjanak. Színei: a szürke és a fakó a legáltalánosabb, de fekete, pej, sötétpej, gesztenyepej, palomino és néha deres is előfordul. Nagyon ritka közöttük a sárgaszínű. Edzett életmódja miatt nagyon hosszú életű, akár 30 éves korukig is elélhetnek.

Hasznosítása 

A Connemara póninak természettől fogva nagyon jó az ugróképessége, de alkalmas díjlovaglásra is, sokszor a tőlük nagyobb lovakat is legyőzik, állóképességükkel, intelligenciájukkal és bátorságukkal. Eredetileg a földeken való munkában, kocsihúzásra, teherhordásra használták, a tenyésztés folyamán azonban a sportpóni tulajdonságokat helyezték előtérbe. 


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 213081
Hónap: 4341
Nap: 152