Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oldenburgi

2011.03.26

Eredetileg mezőgazdasági munkára alkalmas fogatló volt Németországban. Mára már az ország egész területén elterjedt, a második világháború után kialakult génszerkezettel és küllemmel tenyésztik. Az 1960-as években a munkalovak iránti igény csökkenése következtében tenyészirányváltás történt. A cél egy nagy sportteljesítményre képes, könnyen lovagolható fajta létrehozása volt. Tenyésztőszervezete a Verband der Züchter des Oldenburger Pferdes e.V.

                                Oldenburgi
Bess2.jpg
Oldenburgi paripa
Származási hely Németország Németország
Vérmérséklet Melegvérű
Szín Gesztenyepej, pej
Testfelépítés Elegáns
Jellemzők Háta rugalmas, törzse közepesen hosszú, végtagjai szabályosak
Marmagasság 170 centiméter körül
Fejforma Feje nemes, kedves, egyenes profilú
Eredete XVII. század
Hasznosítása Hátas- és fogatló, de sportlóként is használják

Története

A fajta tenyésztése a XVII. században indult Anton Günter hercegnek köszönhetően, mivel számos országból vásárolt hidegvérű fríz lovakat. Tenyésztésében szerepet játszott a XVIII. században az angol félvér, angol telivér és Cleveland Bay. Később még norman lovakkal csiszoltak a fajtán. Négy mén vérvonala stabilizálódott: Agamemnon, Graf Vedel, Emigrant és Norman-Rubico. A fajta virágkorát a két világháború között élte. A mai Oldenburgi Lovat Tenyésztők Szövetsége 1923-ban alakult meg. Az 1920-as évekre az Oldenburgi már univerzális lóvá fejlődött.

Jellemzői

Az eredeti nehéz csontozatú, jól ívelt bordázatú, korrekt lábállású ló, mára nemesebb küllemmel rendelkezik, az angol telivér és anglo-arab mének befolyása következtében. A feje nemes, nyaka hosszú, magas jól ívelt. A háta kissé előremélyedt és rugalmas. Törzse közepesen hosszú és jól izmolt, enyhén csapott fara van. Végtagjai szabályosak fejlett ízületekkel. Csánkja erős, patái nagyok épek. Testsúlya 500–550 kg között mozog, marmagassága 160-167 cm között van, övmérete 185-200 cm, szárkörmérete 21-22 cm. Színe sötét gesztenyepej, pej.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

KOSSUTH LAJOS UT 23 /A

(kutenics márkó, 2012.01.03 16:20)

én fiú vagyok de szeretem a lovakat és eszt le szeretném tölteni INGYEN!segítsetek!kérlek!

 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 208132
Hónap: 3046
Nap: 94