Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lipicai

2011.05.14

A lipicai lovat több mint 400 éve tenyésztették ki, 8 mén közreműködésével, melyek mindegyike egy-egy ma is elismert vérvonalat alapított. Jellemzője a közepes méret, félkos fej, magasan illesztett, ívelt, izmos nyak, kissé elmosódott mar, erős far, s a kissé meredek lábszerkezet.

A lipicai legrégebbi, több mint 400 éves fajtánk. Az egykori Monarchia területén Lipicán 1580-ban alapított ménesben tenyésztették ki. Elsősorban spanyol alapanyagon (némi keleti vérhányaddal) nyugszik a fajta. Célja a bécsi udvar pompára, parádézásra alkalmas lóval való ellátása.

 

 

lipicai-lo-foto

 

 


Jellemzője a közepes méret, félkos fej, magasan illesztett, ívelt, izmos nyak, kissé elmosódott mar, erős far, kissé meredek lábszerkezet, kifejezetten akciós, nagyon tetszetős mozgás. Színe leginkább szürke, de létezik fekete színben is.

Elsősorban fogatló, ma a magyar fogatsport legeredményesebb fajtája. Ezzel együtt a Bécsi Spanyol Iskolában lipicai lovakkal mutatják be magas-iskolás gyakorlataikat a lovagló mesterek - tehát hátas használtra is alkalmas a fajta, pontosabban annak bizonyos területeire.

 

 

becsi-spanyol-iskola

 

 

Ma is élő törzsei: Pluto, Favory, Maestoso, Conversano, Neapolitano, Siglavy, Incitato, Tulipán. A fajtát elsősorban a Monarchia utódállamaiban tenyésztik, de a világ minden táján megtalálható. Hazai törzskönyvezését a Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete végzi, de létezik nemzetközi tenyésztő szövetsége is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bp.14 ker. Gvadányi u. 108/b

(Borsos alí, 2012.12.09 16:52)

Nagyon jó ez az oldal!!!!!!:):)
Én is nagyon imádom a lovakat!!!!
A kedvencem a lipicai ló,és hála békés sokkal többet tudok róla mivel elolvastam és nagyon tetszett!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SOK PUSZI:ALÍZ

Re: Bp.14 ker. Gvadányi u. 108/b

(Niki&Gabó, 2012.12.29 12:54)

köszönjük :))

 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 208132
Hónap: 3046
Nap: 93