Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fajták

 lovakAz angol telivér (angolul thoroughbred) a világ talán legelterjedtebb lófajtája, leginkább versenylóként ismert. Melegvérű fajta, gyorsaságáról és temperamentumáról ismert. Az angol méneskönyv regisztrációjában 18 600 kanca szerepel, a különböző nemzetek méneskönyveiben összességében megközelíti az egymilliót. A hazai állomány hozzávetőlegesen 800 kancát számlál, és 400 ló áll galopptréningben, vagyis versenyez.

 

horses.jpg

Megjelenése [szerkesztés]

Marmagassága 168–170 centiméter, súlya általában 1 tonna (1000 kg). A fajta feje elegáns, fülei kicsik, szemei nagyok és sötétek. Nyaka hosszú és enyhén ívelt, mellkasa mély, válla izmos. Fartője izmos, lába hosszúak nagy körömmel, lábtője lejtős.

Színe [szerkesztés]

Színe pej, deres, esetleg fekete vagy szürke, amelyen általában fehér jegyek találhatóak függetlenül a testszíntől. A jegyek legfőképp a négy lábán láthatók a térden alul, néha a hasa is fehér, és az arcán, amely kiterjed az ajkaira, az állára és a szemei köré.

Hasznosítása [szerkesztés]

Mielőtt elkezdték volna fejleszteni a fajtát, nagy erőforrásnak számított a városokban mint teherhordó és hintó ló.

Elegáns küllem, kompakt testfelépítés jellemzi. Finom, egyenes feje, nagy szeme és kis füle van. Nyaka középhosszú, kecsesen ívelő. Háta erős, jól izmolt fara, széles ágyéka van. Marmagassága 132–154 cm között van, de tipikusan 135–144 cm magas. Súlya 350–550 kg között mozog. Színét tekintve minden színben előfordul. Fizikai tulajdonságai kitűnőek, teste arányos, nem túlizmolt. Élénk, fogékony, tanulékony kezes állat. Legfontosabb tulajdonsága finom járása, mely csak erre a fajtára jellemző.

Paso fino jármódjai [szerkesztés]

Finom, ritmikus, céltudatos járású, tiszta léptű, hajlításban is kiegyensúlyozott. A ló eleje és hátulja összhangban van, amivel nagy kényelmet nyújt lovasának. Vele született különleges jármódja az, hogy a négy lába egymástól függetlenül, átlósan mozog azonos sorrendben, precíz lépéstávolságra érve a földet, így töretlen, gyors ritmust kölcsönözve a lónak. Tökéletesen végrehajtva a négy pata egymástól függetlenül csapódik a földbe, amíg a test szinte tökéletesen mozdulatlan marad, ez a négyütemű jármód.

Paso Fino.jpg
 1. Klasszikus lépés (paso fino): a teljes összeszedettség és nagyon lassú előrehaladás a jellemző. Lépészaja nagyon gyors, míg a lépéshossz és ezáltal a sebesség is igen kicsi.
 2. Rövid lépés (paso corto): erre a lépéstípusra a közepes sebesség valamint a teljes és a közepes közötti összeszedettség a jellemző. A lépések közepes tempóval és lépésekkel kivitelezettek, talajközeliek, de nem elsietettek.
 3. Hosszú lépés (paso largo): ez a leggyorsabb fokozat, hosszabb lépésekkel, közepesen összeszedve. A haladás sebessége a lótól függően változik, minden lónak a saját legnagyobb sebességét harmonikusan, természetes ütemben kell elérnie.Az Amerikai foltos ló, más néven a paint a quarter lovak jegyeit hordozza, ezért gyakran együtt említik őket. Tenyésztésük rendkívül nehéz, mivel ügyelni kell a kívánt színekre és mintákra, nemcsak a karakterre és testfelépítésre. A pettyezett lovakhoz tartozik még az Appaloosa, a Pinto.
  BlueEyeTovero2.jpg
  Az észak-amerikai indiánok lova, a foltos ló

  Tartalomjegyzék

   [elrejtés]

  Története [szerkesztés]

  Amikor Hernandó Cortez 1519-ben Amerikába hajózott, a nagy utazásra 16 lovat vitt magával. A lovak közül az egyik mogyorószínű volt, fehér foltokkal a hasán. Ezek a foltokat örökítő gének a quarter lovakkal történt keresztezés után is fennmaradtak. Így létrejött egy új típus, ami a testfelépítést illetően quarter és musztáng génállományon alapul, de színeiben új lett. Rebecca Tyler Lockhart ötlete volt 1961-ben, hogy külön kategóriába sorolják ezentúl a pöttyös lovakat. Új szövetségre volt szükség, Rebecca 1962-ben regisztrálta az első ilyen lovat az újonnan létrehozott Amerikai Foltos Ló Tenyésztői Szövetségnél, melyet ezen lovak védelmére alapítottak. Ez a ló fekete színű volt, fehér tobiano színű foltokkal a neve Bandits pintó volt. A fajta azóta az egész világon elterjedt és közkedveltté vált színes, változatos fedőszőre miatt. A fajtaszövetségnek több mint fél millió regisztrált egyede van már, és minden lovat bejegyeznek, amelyre kérelem érkezik. Neve azóta változott Amerikai Paint Ló Egyesület névre.  

 

 

Cikkek

Mennyiért vehetsz lovat? Megmondom!

2011.03.06

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: fajták | Hozzászólások: 0

Fehér lipicai

2011.02.07

A lipicai ló lipiczából származik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: fajták | Hozzászólások: 0

Meleg- vagy hidegvérű a lovad?

2011.01.31

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: fajták | Hozzászólások: 0

A ritka sivatagi gyöngyszem :az Al Khamasa

2011.01.28

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: fajták | Hozzászólások: 0

A ritka sivatagi gyöngyszem az Al Khamasa

2011.01.28

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: fajták | Hozzászólások: 0

Jegyek és zoknik

2011.01.20

:)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: fajták | Hozzászólások: 0


 

 

Profilkép
Elérhetőség

Clock
zenee

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=m0dnWnXPye4

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 213075
Hónap: 4335
Nap: 148